Flori Jianu

Henric VIII 1491-1547

Povestea lui Henric VIII pare bine cunoscuta: este regele care, din dorinta de a se casatori cu o femeie pe care a iubit-o, pentru care era nevoie sa divorteze, s-a rupt de biserica catolica si a pus temelia bisericii anglicane. Sorta Angliei s-a schimbat din ceea ce multi au considerat un capriciu al regelui in ceea ce priveste o femeie, Anne Boleyn, pe care a si decapitat-o in cele din urma.

Henric VIII a marcat istoria Angliei si-a dorit atat de mult un mostenitor, un fiu. Este ironic cum mostenitorul lui, insa o fiica, Elisabeth, a devenit cel mai marcant monarh din istoria Angliei, domnia sa fiind cunoscuta prin numele de Golden Age (Epoca de aur).

Henry VIII a fost al treilea copil al regelui Henric VII, asa ca sansele lui de a fi mostenitorul tronului erau aproape nule. Fratele sau Arthur era sortit sa urmeze lui Henric VII pe tron si prin urmare a fost crescut la fel ca toti printii mostenitori oarecum alienati de familie, intr-un mediu care ii pregatea pentru rolul pe care aveau sa si-l asume mai tarziu in viata.

Asta a facut ca Henric VIII sa fie crescut impreuna cu sora sa, Margaret, de catre mama lor, Elisabeth of York. Mai mult de atat, el a fost tinut la Curte in copilaria sa, spre deosebire de fratele lui, astfel incat cunostea mai bine mersul acesteia si era si foarte popular, intrucat era foarte bun la jocuri si vanatoare.

Starkey sustine ca acest fapt l-a ajutat mai apoi, dupa moartea fratelui sau, cand a preluat tronul, in 1509. Istoricul britanic cauta in copilaria viitorului rege elemente care considera ca l-au influentat odata urcat pe tronul Angliei. Si gaseste aceste informatii in niste izvoare adesea ignorate de istoricii britanici de-a lungul timpului.

Henric VIII a fost crescut alaturi de mama lui, inconjurat de doamnele reginei, ceea ce explica atitudinea lui fata de femei, casatorie si iubire. Starkey spune ca cele sase casatorii sunt rezultatul a doua elemente: fie nu a avut niciun respect pentru casatorie, fie a luat-o prea in serios. In cea de-a doua situatie, pentru el casatoria avea o conotatie absolut romantica si echivala cu iubirea. Si-a iubit fiecare sotie in parte, dar in momentul in care iubirea pentru ele a incetat, a simtit si nevoia de a pune capat casniciei. Este oarecum amuzanta explicatia, mai ales cand te gandesti ca a facut tot posibilul sa poata sa se casatoareasca de fiecare data cand s-a indragostit: s-a rupt de Roma sau si-a decapitat doua dintre consoarte.

Izvoarele consultate si marturiile fostelor sotii il fac pe istoricul britanic sa conchida ca Henric VIII era incredibil de galant cu femeile, se simtea foarte bine in compania lor si avea nevoie sa fie inconjurat de femei, asa cum fusese in copilarie. Mai mult, cu sotiile lui era incredibil de tandru si de atent, ma rog, pana in momentul in care le decapita. :)

Pe de alta parte, faptul ca in copilarie n-a fost crescut ca un print mostenitor si ca a putut sa petreaca timp la Curte l-a facut, asa cum am spus ceva mai inainte, un cunoscator al obiceiurilor si totodata cunoscut elitei de la Curte.

Mult mai important insa a fost faptul ca a crescut alaturi de mama sa. Si pentru a intelege trebuie sa privim putin contetul istoric: tatal sau, Heric VII, a ajuns pe tron in urma Razoiului Roselor, adica razboiul intre doua dinastii, York si Lancaster.

Cea din urma a iesit invingatoare in urma bataliei de la Bosworth (1485), in care Henric Tudor l-a invins pe predecesorul lui la tron, Richard III, din dinastia York. Astfel o noua dinastie accede la tron, cea a Tudorilor, iar pentru a-si consolida pozitia Heric VII se casatoreste cu Elisabeth din dinastia York, fiica cea mare a regelui Edward IV. Acesta era fratele mai mare al lui Richard III, invins de Henric. Astfel, cele doua dinastii - York si Lancaster - au fost unite si apare dinastia Tudorilor.

Numai ca la acele vremuri oponentii stateau la panda, gata oricand sa restabileasca o ordine veche si o dinastie perdanta. Faptul ca Henric VIII a fost crescut de mama lui si s-a simtit intotdeauna ca apartenent la dinastia York i-a asigurat lipsa unei opozitii in anii de inceput a domniei sale. Astfel, copilaria sa alturi de mama nu are numai efecte asupra psihologiei regelui englez si a relatiei lui cu femeile, ci si implicatii politice. Cei din casa York i-au fost fideli pana in momentul in care Henric VIII s-a rupt de biserica catolica.

Asa ca pana la divortul sau si schimbarile politice si religioase in urma acestuia, Henric a fost un rege apreciat si iubit. Mai apoi s-a transformat intr-un tiran, insa David Starkey spune ca a ramas totusi neschimbat intr-o privinta: atitudinea lui fata de femei. "Este un poet", spune istoricul, "el se asteapta ca iubirea si casatoria sa fie acelasi lucru".

Oricum, Henric VIII este un personaj remarcabil, altfel nu s-ar scrie/s-ar fi scris atat despre el. Si orice poveste noua este interesanta, precum povestea din BBC History Magazine. Mai ales ca e despre o perioada inaintea epocii sale de glorie, in care isi au radacinile multe dintre deciziile lui luate in perioada domniei.

Random image

Album info

Gallery Stats

  • Version: 3.0.2
  • Albums: 961
  • Photos: 14565
  • Hits: 7229150